Nu este usor sa faci curatenie in restaurante. Asta pentru ca intr-un restaurant, igiena trebuie sa fie intotdeauna de nereprosat. Fie ca vorbim de zona de servire a clientilor, bucatarie sau zona toaletelor, nimic nu poate fi neglijat. Siguranta si sanatatea clientilor trebuie sa fie principala preocupare a oricarui manager de restaurant, motiv pentru care conducerea trebuie sa implementeze proceduri clare pentru o curatenie eficienta in toate zonele de lucru din local.
Frecventa curateniei in restaurante
Spre deosebire de alte spatii comerciale, curatenia in restaurante trebuie facuta mult mai des. Resturile de ingrediente, fie ca e vorba de grasime, legume sau chiar mici bucati de carne, pot favoriza raspandirea rapida a bacteriilor si contaminarea preparatelor. Tocmai de aceea, orice restaurant are nevoie de un program zilnic, saptamanal si lunar pentru curatenie, ca sa poata asigura calitatea produselor pe care le serveste si un nivel ridicat de igiena in interior.
Produse pentru curatenie in restaurante
Ca sa poata lucra eficient si sigur, angajatii vor avea nevoie de produse specializate atunci cand fac curatenie in restaurant. Fiecare zona este diferita, iar din acest motiv si procesele de curatenie sunt diferite. Iata o lista cu produsele de care vei avea nevoie:
- solutie pentru podele (atat pentru gresie, cat si pentru parchet, daca este cazul)
- solutie pentru mobilierul de lemn
- solutie pentru suprafete universale
- solutie pentru curatarea geamurilor si a oglinzilor
- solutie dezinfectanta pentru podele, blaturi, mese si alte suprafete
- solutie degresanta pentru curatarea cuptoarelor si a zonelor de gatit
- solutie impotriva mucegaiului
Cum sa cureti bucataria unui restaurant
Bucataria unui restaurant este zona unde se prepara toata mancarea, motiv pentru care aici curatenia joaca un rol foarte important, in special pentru siguranta clientilor restaurantului. In consecinta, in bucatarie este nevoie de o curatenie temeinica, in fiecare zi, pentru a elimina riscul aparitiei bacteriilor si a microbilor ce pot contamina preparatele.
Lista de sarcini zilnice
Operatiuni complexe:
- Curatarea peretilor. Spala si sterge peretii oriunde exista stropi sau pete pentru a impiedica aparitia bacteriilor.
- Curatarea aparatelor. Fie ca e vorba de masini de taiat, masini de tocat, mixere, roboti de bucatarie, cuptoare de microunde, aparate de cafea, precum si alte aparate, toate trebuie curatate si dezinfectate.
- Curatarea echipamentelor. Spala si curata foarte bine gratarele, aragazurile, si alte echipamente folosite pentru prajit.
- Curatarea zonelor de gatit. Curata si dezinfecteaza toate suprafetele folosite pentru gatit.
Operatiuni simple:
- Schimba folia de aluminiu folosita pentru a proteja echipamentele de gatit, recomanda Webstaurant.
- Spala toate ustensilele, vesela si paharele si lasa-le sa se usuce peste noapte.
- Curata toate chiuvetele.
- Pune la spalat prosoapele, sorturile, carpele si uniformele.
- Reumple rezervele de sapun si inlocuieste sulurile consumate de prosoape de hartie.
- Arunca gunoiul si curata zona unde se arunca gunoiul, precum si cosurile.
- Matura si spala podelele cu mopul.
Lista de sarcini saptamanale
Operatiuni complexe:
- Curatarea cuptoarelor. Asigura-te ca fiecare cuptor este curatat cap coada, atat pe exterior, cat si pe interior. Asta include peretii, usa si rafturile.
- Curatarea baii de ulei. Scoate tot uleiul din interior si curata grasimea care a ramas pe margini sau in colturi. Apoi toarna in interior apa combinata cu solutie de curatare si las-o sa fiarba ca sa inlaturi grasimea persistenta.
Operatiuni simple:
- Indeparteaza calcarul de pe robineti si chiuvete.
- Curata toate scurgerile din podea.
- Spala si dezinfecteaza toate frigiderele.
- Spala toate presurile si covorasele din bucatarie.
Lista de sarcini lunare
- Spala peretii si tavanul pentru a inlatura acumularile de grasime.
- Spala si curata hotele.
- Spala si curata masina de gheata (odata la 4-5 luni).
- Sterge zona din spatele frigiderelor pentru a impiedica acumularea de praf.
- Inlocuieste capcanele pentru daunatori.
Cum sa faci curatenie in sala de mese a unui restaurant
Zona de servire este locul in care lucreaza ospatarii si unde clientii iau masa atunci cand vin la restaurant. Aici curatenia este necesara atat din motive sanitare, cat si estetice, potrivit Chron. Clientilor le pasa foarte mult de curatenia din locurile in care mananca, iar curatenia din sala de mese actioneaza ca o carte de vizita pentru intregul restaurant. Din acest motiv, ar trebui sa te asiguri ca niciun client care intra in restaurant nu are nimic de reprosat atunci cand se asaza la masa.
Lista de sarcini zilnice
- Sterge peretii, in cazul unei pete sau a unei scurgeri.
- Curata si dezinfecteaza toate mesele.
- Sterge si curata toate tejghelele din restaurant.
- Curata toate scaunele si locurile de stat jos.
- Foloseste aspiratorul pentru a curata toate covoarele sau mochetele din restaurant.
- Inspecteaza, curata si reumple toate solnitele de sare si piper.
- Inspecteaza, curata si reumple toate sticlutele de ulei si otet.
- Pune la spalat toate servetelele, fetele de masa si sorturile murdare.
- Arunca tot gunoiul si curata cosurile pe exterior si interior.
- Matura si spala podelele cu mopul.
Lista de sarcini saptamanale
- Sterge de praf toate corpurile de iluminat.
- Spala toate ferestrele si usile de sticla din local.
- Dezinfecteaza manerele usilor.
Lista de sarcini lunare
- Sterge de praf decoratiunile de pe pereti si alte obiecte ornamentale din restaurant.
- Verifica tavanul pentru panze de paianjen si elimina-le.
- Spala peretii pentru a elimina orice urme.
Cum sa cureti toaletele dintr-un restaurant
La fel ca in cazul bucatariei si a zonei de servit masa, curatenia toaletelor este, si ea, foarte importanta pentru a mentine igiena intr-un restaurant. De asemenea, aspectul toaletelor joaca si el un rol important in impresia pe care si-o formeaza clientii despre un restaurant asa ca nu ar trebui neglijata sub nicio forma.
Lista de sarcini zilnice pentru curatarea toaletelor din restaurant
- Sterge si curata toate chiuvetele si robinetii.
- Dezinfecteaza toate vasele de toaleta, precum si pisoarele.
- Reumple toate recipientele de sapun si inlocuieste toate sulurile de hartie consumate.
- Curata si reumple toate dispensoarele de prosoape de hartie.
- Curata uscatoarele de maini.
- Sterge toate oglinzile.
- Arunca tot gunoiul si sterge cosurile pe interior si exterior.
- Matura si spala podelele cu mopul.
Lista de sarcini saptamanale pentru curatarea toaletelor din restaurant
- Spala toti peretii.
- Curata toate elementele metalice de la vasele de toaleta si pisoare.
- Sterge de praf toate corpurile de iluminat.
- Spala ferestrele.
- Dezinfecteaza manerele tuturor usilor.
Lista de sarcini lunare pentru curatarea toaletelor din restaurant
- Sterge de praf toate decoratiunile si obiectele ornamentale din toalete.
- Verifica tavanul pentru panze de paianjen si elimina-le.
- Verifica peretii si tavanul pentru urme de igrasie si asigura-te ca sunt eliminate.
Surse fotografii: Deposit Photos, Pexels