Curatenia unei locuinte este un lucru important pentru ca de acest aspect depinde sanatatea celor care locuiesc in ea. A avea geamuri curate – fie ca este vorba de geamurile ferestrelor, ale unor usi interioare sau de alte tipuri de geamuri – reprezinta telul multor gospodine si nu numai. Oricine isi doreste sa aiba geamuri sclipitoare, insa putine persoane cunosc cele mai eficiente cai pentru acest lucru. O rezolvare ar fi sa apelam la servicii de curatenie profesionala; insa uneori aceasta solutie este una costisitoare pe care nu oricine si-o poate permite. Atunci nu ne ramane decat un un singur lucru de facut – sa invatam cum se spala geamurile in mod profesionist.

Cum sa procedam pentru a spala geamurile?

Mai intai trebuie sa ne asiguram ca avem materialele necesare:

  • Racleta de cauciuc cu burete
  • Galeata cu apa calda
  • Lichid special pentru spalat geamuri
  • Carpa din microfibra
  • Un prosop

Inainte de a incepe sa stergem geamurile este indicat sa luam praful de pe ele cu o perie sau o carpa mai veche. Apoi vom pune o cantitate mica de lichid pentru geamuri in apa calda. Atentie, apa este sa fie calda, dar nu fierbinte pentru ca este posibil sa cauzeze craparea geamului, mai ales daca este frig afara.

In continuare vom introduce racleta in apa si vom folosi partea cu buretele pentru a umezi toata suprafata geamului. Pasul urmator este sa intoarcem racleta cu partea cauciucata pentru a curata si usca suprafata umezita. Este bine, pentru inceput, ca sensul de miscare a racletei sa fie dintr-o parte in alta, in lateral, de la stanga la dreapta sau de la dreapta la stanga, si nu de sus in jos. Mai este indicat ca, dupa fiecare utilizare a racletei, sa stergem partea cauciucata cu un prosop pentru ca aceasta sa nu lase urme.

Forta cu care apasam racleta este importanta: daca nu e suficient de mare, nu vom reusi sa eliminam lichidul, iar daca e prea mare, pe suprafata geamului vor ramane semne. Deci, este esential sa utilizam racleta cat mai corect posibil. Urmatorul pas – cel final – este sa folosim o carpa din microfibra pentru a finisa curatarea geamurilor. Cu ajutorul acesteia vom usca si vom lustrui toata suprafata, inclusiv locurile omise de racleta. Multumita proprietatilor sale deosebite, carpa din microfibra va face geamurile sa straluceasca!

Multe persoane folosesc pentru curatatul geamurilor ziare, considerand ca sunt cele mai eficiente. Din pacate,  lucrurile nu stau asa – in trecut oamenii utilizau pe buna dreptate ziarele pentru ca la imprimarea lor se folosea carbune negru, foarte bun pentru lustruirea obiectelor din sticla. Insa acum vremurile s-au schimbat, iar tipografiile folosesc latex – deloc util pentru curatatul geamurilor.