Din cauza numarului ridicat de ore petrecute la birou, acesta poate deveni destul de haotic. Pe langa neplacerea de a lucra in mijlocul prafului si murdariei, birourile dezorganizate ne fac sa ne simtim mai stresati, ceea ce duce la o scadere a performantei la lucru.
De aceea, curatenia la locul de munca trebuie tratata cu seriozitate. Pentru un spatiu cat mai curat si organizat, ai nevoie sa implementezi un program de curatenie in birou. Acesta trebuie conceput in functie de programul de lucru si evenimente. Trebuie sa stabilesti sarcinile zilnice, saptamanale sau lunare.
Iata ce trebuie sa stii pentru a realiza un program de curatenie in birou:
1. Fa o lista a tuturor serviciilor de care ai nevoie
Realizeaza o lista cu principalele sarcini care tin de ordine si curatenie. Cele mai multe birouri au nevoie de urmatoarele servicii:
- Servicii de intretinere a curateniei
- Servicii de curatenie generala
- Curatarea covoarelor
- Intretinerea podelei
- Intretinerea proprietatii
- Reciclarea
- Curatarea ferestrelor
2. Atribuie unul sau mai multi responsabili
In functie de caracteristicile afacerii tale, ai putea externaliza toata activitatea de curatenie sau ai putea imparti sarcinile intre angajati si o firma specializata.
Pentru cele mai multe birouri, nu este eficient nici sa angajeze o persoana care sa se ocupe in mod exclusiv de curatenie, nici sa ocupe timpul pretios al angajatilor cu astfel de sarcini.
3. Detaliaza sarcinile
Deja ai suficiente informatii ca sa poti schita un program. Foloseste o aplicatie ca sa creezi tabele usor de actualizat, precum Microsoft Excel sau Spreadsheets de la Google Docs.
Pentru fiecare serviciu identificat la primul punct, listeaza sarcinile care trebuie indeplinite.
4. Stabileste frecventa
Ultimul pas consta in stabilirea unei frecvente pentru fiecare sarcina sau categorie de sarcini. Printre factorii care o pot influenta, se numara: dimensiunea biroului, numarul de angajati, cat de des primesti vizite de la clientii si amenajarea interioara a biroului.
Noteaza frecventa sarcinilor (3 zile, 1 saptamana, 14 zile etc.) pe o coloana, iar apoi adauga o sectiune cu un calendar, unde vei marca zilele propriu-zise in care trebuie desfasurate anumite sarcini.
Sursa foto: Pexels
Leave A Comment