Intr-o locuinta in care s-a fumat timp indelungat, mirosul de tutun s-a impregnat in toate lucrurile – in covoare, draperii, canapele, mobilier, pereti, rame de geamuri si usi, etc. Pentru a elimina complet acest miros, este nevoie de o sesiune de curatenie generala, de purificare a aerului si chiar de inlocuire a covoarelor si a vopselelor de pe pereti. Pentru a avea o locuinta fara miros de tigara, trebuie sa urmezi cu rabdare urmatorii pasi.

  1. Mai intai este nevoie sa speli toate piesele din materiale textile – pilote, perne, lenjerii de pat, perdele, draperii, fete de masa, haine – deoarece in acestea patrunde cel mai profund mirosul de tigara. De asemenea, este nevoie sa aspiri si sa cureti bine covoarele sau ai putea angaja o firma specializata pentru a face lucrul acesta in locul tau.
  2. Apoi va trebuie sa scoti mirosul de tigara din pereti, tavan, podea si mobilier. Poti folosi produse destinate acestui demers sau poti opta pentru un amestec de apa cu otet pentru a sterge unele suprafete. Otetul este cunoscut pentru proprietatea sa de a elimina mirosurile neplacute, drept pentru care poti sa il folosesti si altfel: lasa peste noapte un bol in camera, iar otetul va absorbi eficient mirosul de tutun.
  3. O alta etapa importanta este purificarea aerului din locuinta. Daca detii un aparat de aer conditionat, este bine sa schimbi filtrul acestuia, pentru ca vechiul filtru este deja imbibat cu miros de tigara. Poti sa achizitionezi si un purificator de aer care aspira si fitreaza aerul, purificandu-l in profunzime. Sau poti alege variante mai la indemana, ca boabele de cafea sau bucatile de carbune. Acestea au proprietatea de a absorbi mirosurile si, daca le vei pune in boluri de sticla in camera in care vrei sa purifici aerul, ele vor absorbi cu succes mirosul de tigara.
  4. Odata aerul purificat, poti sa il si parfumezi. Cum? Folosind “odorizante” naturale. Spre exemplu, poti sa obtii un miros placut in casa ta cu ajutorul unor coji de citrice: portocale, lamai sau grape-fruit. La fel de eficiente sunt si unele plante precum busuiocul, menta sau leusteanul.Tocate marunt si puse in boluri de sticla, acestea vor degaja mirosuri placute.
  5. O metoda buna de a scapa de mirosul de tutun din casa este sa adopti un obicei zilnic sau saptamanal de a face curatenie – sa deschizi larg ferestrele, sa aspiri bine covoarele, sa stergi praful de pe mobilier, folosind produse anti-tabac etc.

Prin metode simple mirosul de tigara poate fi eliminat chiar de catre tine, iar daca doresti ca acesta sa dispara „peste noapte,” poti chema o companie care ofera servicii profesionale de curatenie.