Acarienii, dusmanii invizibili din cladirile de birouri

Ai sesizat vreodata cati dintre angajatii tai sufera de rinite alergice, au adesea ochii rosii, se plang de dureri de cap sau stranuta compulsiv? Probabil ca nu te-ai gandit niciodata ca mare parte din aceste probleme sunt cauzate de…mocheta din birouri.

Indiferent de cat de harnic este personalul responsabil de curatenia din birouri si de aspirarea mochetei, acarienii, micile fiinte cauzatoare de probleme de sanatate din mochete si scaunele tapitate, nu se dau batuti atat de usor. Ca sa le vii de hac, singura solutie este sa apelezi la o companie specializata in curatenie, care dispune de solutii, echipamente si aspiratoare performante, capabile sa elimine acarienii in proportie de 99%.

Mare parte din aspiratoarele traditionale, din cauza sistemelor lor invechite de filtrare si de curatare, imprastie in mediu o mare parte din praful aspirat, introducand din nou in circulatie murdaria si, odata cu aceasta, si acarienii.

Mai mult decat atat, in aparatele cu sac, microbii si bacteriile continua sa prolifereze. Sacul trebuie inlocuit periodic, ceea ce duce la o inevitabila dispersie a prafului in aer. Nici macar aspiratoarele cu rezervor “uscat” nu reusesc sa impiedice imprastierea prafului in momentul in care rezervorul trebuie sa fie golit.

Companiile specializate in curatenia birourilor si spatiilor comerciale sunt dotate cu aspiratoare performante, care nu imprastie mizeria in aer, reusind astfel sa curete eficient si cele mai pufoase mochete.

Ce trebuie sa stii despre acarieni

Acarienii sunt factorul alergen principal gasit intr-un spatiu de birouri. Traiesc in mochete, in scaunele si mobilierul tapitat si se dezvolta nestingheriti in spatiile in care umiditatea este peste 50%.

Alergenul produs de acarieni este sursa a peste 90% dintre alergiile de care sufera oamenii. Alergia la acarieni determina simptome similare cu alergia la polen si poate produce, de asemenea, simptome de astm.

Si, din pacate, o cantitate de praf care cantareste cat o clama de birou poate contine pana la 20.000 de acarieni.

The New England Journal of Medicine a publicat un tabel al bolilor care sunt legate de cladiri de birouri. Cele produse de acarieni – bolile alergice – sunt pe locul 3:

Topul boliiDenumirea boliiTipul cladiriiSursa boliiAgentul de expunere
InfectioaseLegioneloza si febra PontiacCladirile mari (birouri, spitale, hoteluri)Turnul de racire, aerul conditionat, apa potabilaLegionella pneumophila
InfectioaseRaceli si gripeCladiri de birouri si unitati militareSursa umanaVirus respirator
InfectioaseTuberculozaCladiri de birouriSursa umanaMicobateria tuberculoasa
ImunitarePneumopatie de hipersensibilitate si febraCladiri de birouri, fabriciUmidificatorul de aer, aerul conditionat, sistemul de ventilatiePenicillium, Aspergillus
AlergiceDermatita, rinita alergica, astmCladiri de birouri si fabriciPraf, mochete, mobilier tapitatAcarieni, ciuperca, produse pe baza de plante, alergenii purtati de animale
RiniteUrticarie, edem laringianCladiri de birouriHartia fara carbonAlchilfenoletoxilati
IritatiiDermatitaCladiri de birouriPlacile tavanuluiFibra de sticla
IritatiiIritarea tractului respiratorCladiri de birouriFumul de tigara, orice activitate care implica ardereaSubstantele rezultate in urma arderii (monoxidul de carbon, dioxidul de azot)