Produse de curatenie: masuri de utilizare, prim ajutor in caz de intoxicare

Curatenia eficienta a birourilor si spatiilor comerciale si industriale depinde de dezinfectanti, produse de curatenie si produse chimice diverse, care pot fi periculoase atunci cand nu sunt utilizate si depozitate corect. Este valabil inclusiv pentru produse de curatare ecologice care, chiar daca nu sunt daunatoare pentru mediu, pot cauza alergii sau intoxicatii in cazul oamenilor.

Un prestator de servicii de curatenie profesionala este constient de acest aspect si ia toate masurile necesare atat pentru siguranta angajatilor proprii, cat si pentru siguranta si sanatatea angajatilor companiei contractoare.

Angajatii unei firme de curatenie au experienta in utilizarea produselor chimice si stiu cel mai bine cum trebuie folosite si care sunt conditiile optime de depozitare. Acestia se vor asigura ca astfel de produse sunt tinute departe de angajatii sau vizitatorii companiei tale si, mai mult decat atat, se vor ocupa sa creeze fise de date pentru fiecare produs, astfel incat angajatii sa fie atentionati de pericol.

La fel de importanta este crearea unui set de informatii de prim ajutor in cazul ingerarii sau contactului cu substante chimice toxice. O companie specializata va poate ajuta sa realizati o fisa de prim ajutor si va poate asista in cazul unor accidente nedorite. Iata cateva informatii de care este bine sa tineti cont intr-o astfel de situatie:

1. Actionarea rapida este esentiala daca suspectati ca un angajat este victima unei intoxicatii acute cu substante chimice toxice.

2. Daca o victima este inconstienta, are convulsii sau respira cu dificultate, mai intai sunati la salvare sau duceti-o la cel mai apropiat spital, la camera de garda. Daca persoana pare stabila si nu are simptome, dar suspectati o intoxicare, apelati 112 si fiti pregatiti sa dati urmatoarele informatii:

  • varsta si greutatea persoanei intoxicate
  • descrierea continutului si alte elemente inscrise pe cutia produsului care a produs intoxicarea
  • ora la care se poate sa se fi produs intoxicarea

3. In anumite cazuri de otravire, primul ajutor de baza se poate da imediat. Daca substantele toxice au fost improscate pe piele sau in ochi, zona afectata poate fi curatata prin clatire cu apa rece timp de 15 minute. Niciodata nu incercati sa deschideti ochii victimei pentru a face acest lucru. Trebuie, de asemenea, sa inlaturati orice obiect de imbracaminte pe care a ajuns substanta toxica. Daca substanta fost inhalata, scoateti victima la aer sau asigurati-i aer curat prin deschiderea de usi si ferestre, apoi sunati la 112.

4. Daca otrava suspectata este un detergent sau alt produs chimic, cititi eticheta si urmati instructiunile pentru otravirea accidentala. Daca produsul este toxic, eticheta este posibil sa va indice sa sunati la Centrul de Dispecerat pentru Otraviri – Toxapel: 021.210.61.83 / 021.210.62.82. De asemenea, sunati la acest numar daca nu puteti identifica substanta toxica sau daca nu exista instructiuni. Urmati apoi indicatiile de tratament care sunt date de centrul de dispecerat pentru otraviri.

Contraindicatii

NU obligati victima sa ingereze vreun alt lichid sau aliment.

NU induceti voma decat daca vi s-a spus sa faceti acest lucru de catre un medic sau paramedic 112. O substanta toxica puternica care arde traiectul de la gat in jos va avea acelasi efect si cand parcurge drumul inapoi in sus.

NU incercati sa neutralizati otrava cu suc de lamaie sau otet sau cu vreo alta substanta decat daca vi se spune de catre Centrul de Dispecerat pentru Otraviri sau de catre un medic.

NU utilizati nici un antidot de tip „bun la toate”.

NU astepati ca simptomele sa ia amploare daca suspectati ca cineva a fost intoxicat.