Acarienii, dusmanii invizibili din cladirile de birouri

Ai sesizat vreodata cati dintre angajatii tai sufera de rinite alergice, au adesea ochii rosii, se plang de dureri de cap sau stranuta compulsiv? Probabil ca nu te-ai gandit niciodata ca mare parte din aceste probleme sunt cauzate de…mocheta din birouri.

Indiferent de cat de harnic este personalul responsabil de curatenia din birouri si de aspirarea mochetei, acarienii, micile fiinte cauzatoare de probleme de sanatate din mochete si scaunele tapitate, nu se dau batuti atat de usor. Ca sa le vii de hac, singura solutie este sa apelezi la o companie specializata in curatenie, care dispune de solutii, echipamente si aspiratoare performante, capabile sa elimine acarienii in proportie de 99%.

Mare parte din aspiratoarele traditionale, din cauza sistemelor lor invechite de filtrare si de curatare, imprastie in mediu o mare parte din praful aspirat, introducand din nou in circulatie murdaria si, odata cu aceasta, si acarienii.

Mai mult decat atat, in aparatele cu sac, microbii si bacteriile continua sa prolifereze. Sacul trebuie inlocuit periodic, ceea ce duce la o inevitabila dispersie a prafului in aer. Nici macar aspiratoarele cu rezervor “uscat” nu reusesc sa impiedice imprastierea prafului in momentul in care rezervorul trebuie sa fie golit.

Companiile specializate in curatenia birourilor si spatiilor comerciale sunt dotate cu aspiratoare performante, care nu imprastie mizeria in aer, reusind astfel sa curete eficient si cele mai pufoase mochete.

Ce trebuie sa stii despre acarieni

Acarienii sunt factorul alergen principal gasit intr-un spatiu de birouri. Traiesc in mochete, in scaunele si mobilierul tapitat si se dezvolta nestingheriti in spatiile in care umiditatea este peste 50%.

Alergenul produs de acarieni este sursa a peste 90% dintre alergiile de care sufera oamenii. Alergia la acarieni determina simptome similare cu alergia la polen si poate produce, de asemenea, simptome de astm.

Si, din pacate, o cantitate de praf care cantareste cat o clama de birou poate contine pana la 20.000 de acarieni.

The New England Journal of Medicine a publicat un tabel al bolilor care sunt legate de cladiri de birouri. Cele produse de acarieni – bolile alergice – sunt pe locul 3:

Topul bolii Denumirea bolii Tipul cladirii Sursa bolii Agentul de expunere
Infectioase Legioneloza si febra Pontiac Cladirile mari (birouri, spitale, hoteluri) Turnul de racire, aerul conditionat, apa potabila Legionella pneumophila
Infectioase Raceli si gripe Cladiri de birouri si unitati militare Sursa umana Virus respirator
Infectioase Tuberculoza Cladiri de birouri Sursa umana Micobateria tuberculoasa
Imunitare Pneumopatie de hipersensibilitate si febra Cladiri de birouri, fabrici Umidificatorul de aer, aerul conditionat, sistemul de ventilatie Penicillium, Aspergillus
Alergice Dermatita, rinita alergica, astm Cladiri de birouri si fabrici Praf, mochete, mobilier tapitat Acarieni, ciuperca, produse pe baza de plante, alergenii purtati de animale
Rinite Urticarie, edem laringian Cladiri de birouri Hartia fara carbon Alchilfenoletoxilati
Iritatii Dermatita Cladiri de birouri Placile tavanului Fibra de sticla
Iritatii Iritarea tractului respirator Cladiri de birouri Fumul de tigara, orice activitate care implica arderea Substantele rezultate in urma arderii (monoxidul de carbon, dioxidul de azot)